Imbèrt de Salas, aparaire de Montsegur

| février 2016 | 3 documents

Imbèrt de Salas, aparaire de Montsegur - Bernard Mahoux, Jean-Louis BigetBernard MAHOUX, Jean-Louis BIGET
Revirat en lengadocian per
Jòrdi RAFFANEL,
Joan Antòni COSTUMERO,
Jòrdi 
BLANC.

Après las doas Crosadas contra los Albigeses, la dels barons (1209-1215) e la del rei de França (1226-1229), Ramond Trencabèl, tornant de Catalonha l’estiu de 1240, entrepren la reconquista de sas possessions, sostengut per la pichona noblessa de Corbièiras, Menerbés e Lauragués.

Pichon nòble de Salas en Albigés, Imbèrt de Salas, participa a la revòlta. Faidit, se convertís a la fe dels bons òmes, que, per eles, Montsegur es lo darrièr recapte. A per fonccion de guidar e d’escortar los cresents que i mòntan, per consultar los pus egrègis d’entre eles, e se’n tòrnan.

En 1242, fa partida del comando que davala a Avinhonet per i matar los enquesidors. Defensor de Montsegur coma sergent d’armas, de mai de 1243 a la redicion del castèl lo 16 de març de 1244, es questionat longament pels enquesidors, e nos daissa aital un testimoniatge capital sul sètge.

Commander: Imbert de Salas - Oc - 14 x 21 cm - 144 p. 978-2-85927-117-6 @ €12,00

Documents :

  1. L'autor :

    Bernard MAHOUX, romancièr e autor d’una saga suls Trencabèl, restituís, a partir de las donadas istoricas, çò que poguèt èsser la vida riscada d’aqueste eròi exemplar, fidèl a sas valors reiralas dins aqueles temps trebols.

  2. Lo Co-autor :

    Jean-Louis BIGET, especialista del catarisme e de l’istòria religiosa de l’Edat Mejana, conta e tòrna plaçar dins lor contèxt totes los eveniments atestats de sa vida.

  3. Sur les pas d’Imbert de Salles | Le blog de l’occitan / Lo blòg occitan

    [...] « Imbèrt de Salas, aparaire de Montesegur » est un roman historique qui vient de sortir aux éditions Vent Terral. A l’origine du projet : le Cercle occitan d’Albi qui a demandé au romancier Bernard Mahoux de raconter mais aussi d’imaginer l’histoire d’Imbert de Salles, sergent d’armes qui a notamment participé au massacre des inquisiteurs à Avignonet en 1242 et qui a défendu Montségur de mai 1243 jusqu’à la prise du château le 16 mars 1244. [...]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.